Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΟΓΑΛ

    Η προετοιμασία της επίσκεψης ξεκίνησε με μια παρουσίαση  ενημέρωση από τον μπαμπά του Λευτέρη τον κύριο Τριανταφυλλίδη Νεκτάριο.
  Με πολύ παραστατικό τρόπο μας έδειξε το ταξίδι που κάνει το γάλα από την παραγωγή μέχρι το εργοστάσιο, την επεξεργασία του και τη διαδρομή του μέχρι να μπει στα σπίτια μας έτοιμο για κατανάλωση. Οι έννοιες ομογενοποίηση,παστερίωση, εμφιάλωση και διαχωριστήρας μπήκαν στο λεξιλόγιο μας και παρά τη δυσκολία τους κέντρισαν  το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών μας.
  Μετά τη θεωρία παίξαμε το ταξίδι του γάλακτος.Γίναμε αγελάδες και αγρότες που τις αρμέγανε.


Οδηγήσαμε βυτιοφόρα και  μεταφέραμε το γάλα σε δεξαμενές παραλαβής.Για να βιώσουμε τη μηχανή του διαχωριστήρα γυρίζαμε γύρω γύρω από τον εαυτό μας γρήγορα. Στον ομογενοποιητή  σχηματίσαμε τα λιποσφαιρίδια 3-4 παιδάκια μαζί και όταν μας χτυπούσε η μηχανή (ένα άλλο παιδάκι) χωριζόμασταν σε πιο μικρά .




Η παστερίωση ήταν πολύ διασκεδαστική γιατί ήταν ωραίο να είσαι άτακτο μικρόβιο που κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο γάλα,αλλά πιο ευχάριστο ήταν να ζεσταίνεσαι τόσο πολύ που να σκας και να πέφτεις κάτω.




Φτιάξαμε καρτέλες και μάθαμε να τις βάζουμε στη σωστή σειρά.







Κάναμε τη χαρτογράφηση της διαδρομής.



Αναφερθήκαμε  και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα βλέπαμε στο εργοστάσιο.
Ώσπου έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε από κοντά όλα όσα είδαμε σε εικόνες .


Στο τέλος της επίσκεψης δεχτήκαμε ως κέρασμα σοκολατούχο γάλα ,αλλά κι εμείς με τη σειρά μας προσφέραμε την ομαδική μας εργασία "το ταξίδι του γάλακτος ως ευχαριστήριο για την όμορφη αυτή εμπειρία.


Κάναμε μια στάση στο πάρκο της γειτονιάς όπου πήραμε το δεκατιανό μας.


Και χορτάσαμε παιχνίδι στην παιδική χαρά !


Ευχαριστούμε όλους τους γονείς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής!








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου