Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020

1ο ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ-ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ

Το πρώτο εισιτήριο από τη βαλίτσα μας οδήγησε στην Νέα Υόρκη  στο μουσείο μοντέρνας τέχνης.Ταξιδέψαμε ως εκεί με τη βοήθεια του χάρτη της  Google. Πριν όμως θαυμάσουμε τον πίνακα, χωριστήκαμε σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι το ένα παιδί περιέγραφε τον πίνακα "έναστρη νύχτα "του Βανκ Γκονκγ και το άλλο προσπαθούσε να το ζωγραφίσει. Κεντρίσαμε το ενδιαφέρον τους; Νομίζω ναι ! 
Αφού τον παρατηρήσαμε καλά σε διάσταση χαρτιού Α3. Διακρίναμε το φεγγάρι δεξιά και τα αστέρια στον ουρανό τα μετρήσαμε! Ξεχωρίσαμε το πιο μεγάλο και πιο φωτεινό που λένε ότι είναι ο πλανήτης Αφροδίτη!
Μας εντυπωσίασε ο στροβιλισμός! Δείχνει σαν να φυσάει ο αέρας!!!Καθίσαμε πάνω στο κυπαρίσσι και κοιτάξαμε το ήσυχο χωριό! Πήγαμε και σταθήκαμε επάνω στο βουνό και βλέπαμε τα αστέρια!Προσπαθήσαμε να ακούσουμε τους ήχους του ανέμου...
Επιλέξαμε τα μουσικά όργανα των ποίων οι ήχοι ταιριάζουν στον πίνακα...
Τον χορέψαμε με τη μουσική ...


Γνωρίσαμε το ζωγράφο !Βρήκαμε εδώ  υλικό όπου  φαίνεται να μιλάει σε πρώτο πρόσωπο.
Τον γνωρίσαμε μέσα από τις προσωπογραφίες του!
Σχεδόν καταφέραμε να μπούμε στον πίνακα έναστρη νύχτα μέσα από μια εκπληκτική ψηφιακή εμπειρία!
Τον ζωγραφίσαμε...
Με την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού...

Αλλά και με διακεκομμένες γραμμές, όπως ήταν οι κοφτές πινελιές του ζωγράφου.


Ένας μαθητής ζωγράφισε το δωμάτιο από όπου παρατήρησε την νύχτα.

Είδαμε το έργο να ζωντανεύει ...
Καθώς και την αναπαραγωγή του πίνακα μέσα σε νερό...
Προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς το στροβιλισμό μέσα  σε μια γυάλα με γάλα , υγρό για τα πιάτα και χρώματα ζαχαροπλαστικής. 


Με πλαστελίνη πήγε πολύ καλά η προσπάθεια δημιουργίας του πίνακα!!!
Κάποια παιδιά ζωγράφισαν με παστέλ κιμωλίες...Μετά από μια περιήγηση στο μουσείο του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ εδώ κάποιοι μαθητές θέλησαν να ζωγραφίσουν και τα ηλιοτρόπια με τις κιμωλίες!!!Και όταν ζωγραφίσαμε τους φόβους μας ...
Τους κόψαμε μικρά κομμάτια και αποφασίσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα δικό μας έργο τέχνης!!! Μια τοιχογραφία έναστρης νύχτας με την τεχνική της κολλητικής με διάφορα υλικά!


Και καμαρώσαμε μπροστά όσοι απομείναμε βέβαια γιατί με τις ιώσεις οι μισοί μας μαθητές απουσίαζαν...


Έτσι ολοκληρώθηκε το ταξίδι με το πρώτο εισιτήριο! 
Όμως οι συνεργάτες μας από το νηπιαγωγείο Παρακοίλων Λέσβου μας έδωσαν μια ακόμα αφορμή να ασχοληθούμε με τον πίνακα.
Δραματοποιήσαμε το παραμύθι που γράψανε με τίτλο " Νυχτερινό Παραμύθι"

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πόλη πολύ ωραία. Είχε ωραία σπίτια, λάμπανε τα αστέρια. Το φεγγάρι ήταν πολύ φωτεινό. Είχε δέντρα, εκκλησία. Ζούσαν πολλοί άνθρωποι και πολλά παιδάκια.

Ένα βράδυ φυσούσε άνεμος. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν και ονειρεύτηκαν ωραία όνειρα. Με πριγκίπισσες τα κορίτσια και ήρωες τα αγόρια. Ονειρεύτηκαν πως ήρθαν στο χωριό οι ήρωες, οι πριγκίπισσες και τα παιδιά και οι μπαμπάδες και οι μαμάδες βάλανε μουσική και χόρευαν. Το πάρτι έγινε στην πλατεία. Έφαγαν τούρτες και γλυκά, παίξανε παιχνίδια: κυνηγητό, κρυφτό, «περνά- περνά η μέλισσα». Ήπιαν χυμό. Όταν κουράστηκαν πήγαν να κοιμηθούν στο σπίτι τους και οι ήρωες και οι πριγκίπισσες έφυγαν από το χωριό.

Όταν ξύπνησαν ήθελαν να ξαναγίνει η γιορτή! Ήταν όλοι πολύ χαρούμενοι!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου