Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΑΣ ΣΠΟΡΟΣ...

  Ένα σποράκι ξεκίνησε το ταξίδι του στο 5ο Νηπιαγωγείο και ήταν κάπως έτσι.Μα φορά και έναν καιρό σε μια αποθήκη ζούσαν πολλά σποράκια από σιτάρι.

Κάθε μέρα  τα μικρά σποράκια έλεγαν καλημέρα το ένα στο άλλο.


Μια μέρα ένας Γεωργός φορώντας μαύρες μπότες μπήκε στην αποθήκη και μάζεψε όλο το σιτάρι για να πάει να το σπείρει στα χωράφια. 


Ένας σπόρος όμως έπεσε και έμεινε μόνο του στην αποθήκη.Το πήρε το παράπονο έτσι που απέμεινε και έβαλε τα κλάματα.

Προσπάθησε να βγει αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη.

Τότε από μια μικρή χαραμάδα της πόρτας  εμφανίστηκε ένα μυρμηγκάκι."Μη στεναχωριέσαι !Εγώ θα σε βοηθήσω να βγεις" του είπε. 
Ξεκίνησε το ταξίδι του αλλά δεν τελείωσε...Την ιστορία του θα τη συνεχίσουν οι συνεργάτες μας από τα υπόλοιπα σχολεία που είναι μαζί μας στο πρόγραμμα "the treasures of our garden" "οι θησαυροί του κήπου μας" στο etwinning.
Μια και μιλάμε για σπόρους κάναμε το δικό μας ιστόγραμμα για να βάλουμε σε μια σειρά όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τους σπόρους , τα φυτά και γενικά για τους κήπους.
Κάπως έτσι στήθηκε η γωνιά των θησαυρών του κήπου μας.
  Και κάπως έτσι αρχίζουν οι περιπέτειες των μικρών καλλιεργητών.Σπείραμε φακές και φασόλια σε διάφανο ποτηράκι με βαμβάκι για να παρακολουθήσουμε βήμα βήμα την ανάπτυξη.
Βάλαμε τα παιδιά με τους γονείς σε μια διαδικασία συλλογής των σπόρων από τα φρούτα που τρώνε...Άρχισε να δημιουργείτε μια συλλογή από σπόρους και έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε το βιβλίο των σπόρων.
Μελετήσαμε τα μέρη ενός φυτού.Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με αυτό.Οι λέξεις έγιναν με αυτοκόλλητα και μπορούν να τα κολλάνε και να τα ξεκολλάνε!
Σε μια τσεπούλα τοποθετήσαμε τις καρτέλες με την ανάπτυξη του σπόρου.

Ενσωματώσαμε το παραμύθι που επινόησαν τα παιδιά.
Και δημιουργήσαμε μικρές καρτέλες αναφοράς του σπόρου με την εικόνα και το όνομά του.





 Το σποράκι έγινε μια γαντόκουκλα.Και τα παιδιά παίζουν μαζί της!
 Μας ήρθε και άλλο φθινοπωρινό φρούτο , ο λωτός!
Τα περισσότερα παιδιά δεν το γνώριζαν.Μέσα από το μύθο του Οσυσσέα έμαθαν για αυτό το παράξενο φρούτο και ανακάλυψαν ένα πανέμορφο αστεράκι σπόρων μέσα στην καρδιά του.
Και αφού το μυρίσαμε και το γευτήκαμε ένα γράμμα μας ήρθε από τη Νεράιδα λέει του κήπου.Ακου λέει πράγματα! Υπάρχουν νεράιδες; Μας προειδοποίησε για την εμφάνιση μιας μάγισσας με ένα περίεργο όνομα...Σποροφαγάνα! Ψάχνει σπόρους και τους μαζεύει...Όπως καταλαβαίνετε δημιουργήθηκε μια μικρή αναστάτωση στο σχολείο μας. Και εκεί που προσπαθούσαμε να διαλευκάνουμε το μυστήριο όνομά της να σου και χτυπάει την πόρτα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να της δώσουμε όλους τους σπόρους που μαζέψαμε.Συμφορά που μας βρήκε!!! Και όσο να πάει μέσα να τους αναζητήσει αρχίσαμε να τους κρύβουμε πάνω μας (σε τσέπες, στην μπλούζα , στα παντελόνια μας).



Μα αυτή ήταν πολύ πονηρή! Σήκωνε ένα ένα παιδάκι και το ψαχούλευε.Μέσα στο στόμα, πίσω από τα αφτιά.Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα έβαζε να κάνουν ασκήσεις για να τους πέσουν οι σπόροι και να τους πάρει η Φαγάνα! Συγνώμη η Σποροφαγάνα ήθελα να πω.


  Τελικά δεν τα κατάφερε η μάγισσα να τους αρπάξει.Τα παιδιά μας, τους είχαν καλά φυλαγμένους.Όμως κατάφερε να τους συγκινήσει και τους έκανε να της  δώσουν λίγους σπόρους να κάνει και αυτή έναν κήπο σαν το δικό μας.Εξάλλου είναι ωραίο να μοιραζόμαστε πράγματα! Αυτό δε μαθαίνουμε στο σχολείο;
   Ώσπου στο τέλος η μάγισσα έγινε καλή τόσο που  μέχρι και το όνομά της άλλαξε.Τα παιδιά της έδωσαν το όνομα Ηλιοσπορίνα!Και πριν φύγει μας ζήτησε μια χάρη.Να τη βοηθήσουμε να ξεχωρίσουμε τους σπόρους  που είχαν μπερδευτεί στην ποδιά της.


Και οι δράσεις μας με τους σπόρους συνεχίζονται...

 

 



5 σχόλια :

  1. Τέλειες δράσεις ,αγαπημένοι συνεργάτες των κήπων μας!Ανυπομονούμε για τη συνέχεια!Λέτε η Ηλιοσπορίνα να έρθει και σε μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπέροχο Λίτσα καλή επιτυχία στο πρόγραμμα σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!θα σας παρακουλουθώ πάντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου υπέροχο!!!!!!!!καλή επιτυχία στο πρόγραμμα !!!!περιμένω με αγωνία όλα; τα όμορφα που ξέρω οτι θα κάνετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή