Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΩ


Ήρθαμε πιο κοντά στη διάρκεια της συμμετοχής μας σε ένα  σεμινάριο πληροφορικής. Και το γλυκό ήρθε κι έδεσε! Με τη Σταυρούλα, τη Λίτσα, την Ελένη και την Κατερίνα  αποφασίσαμε   να συνεργαστούμε φέτος για πρώτη φορά σ ένα πρόγραμμα eTwinning με τίτλο:

«Ανακαλύπτω, φωτογραφίζω, δημιουργώ στον τόπο που ζω».

Τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:


5ο Νηπιαγωγείο Δράμας

1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης

1ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

19ο Νηπιαγωγείο Δράμας

Τι είναι όμως το eTwinning;


Η δράση eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη και Ελλάδα, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία. Η Δικτυακή Πύλη παρέχει online εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να βρουν συνεργάτες, να δημιουργήσουν έργα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ξεκινήσουν μία άμεση συνεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα προσαρμοσμένα εργαλεία που διατίθενται στην πλατφόρμα του eTwinning 

Στόχοι:

-Η συνεργασία και επικοινωνία με διάφορους φορείς, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών με τους άλλους.

-Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης διαμέσου της αναζήτησης και επεξεργασίας των πληροφοριών.

-Η καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε τα νήπια να υπερβούν την ατομικότητά τους, να μάθουν να αυτενεργούν, να επιλύουν προβλήματα και να λαμβάνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

-Να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τους μύθους του τόπου μας μέσα από εκδρομές και βιωματικές δραστηριότητες εμπλέκοντας θέατρο, μουσική, εικαστικά, ΤΠΕ αλλά και εμπλουτίζοντας γλωσσικές και μαθηματικές έννοιες.

Εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν:

Email, TwinSpace, Άλλο λογισμικό (Powerpoint, βίντεο, φωτογραφίες και σχέδια), Βίντεο διάσκεψη, Δημοσίευση στο Διαδίκτυο, Εικονικό περιβάλλον εκμάθησης (κοινότητες, εικονικές τάξεις, .....)

Διαδικασία της εργασίας :

Τα παιδιά του κάθε νηπιαγωγείου θα αναλάβουν να δουλέψουν και να παρουσιάσουν στα άλλα νηπιαγωγεία μια διαφορετική όψη του τόπου τους.(Έθιμα και δρώμενα, αρχιτεκτονική κτιρίων, αξιοθέατα)

Αναμενόμενα αποτελέσματα:
Γνωριμία και συνεργασία των νηπίων από διαφορετικά νηπιαγωγεία, με κοινό σημείο αναφοράς τον τόπο τους. Σύνθεση των κατά νηπιαγωγείων δραστηριοτήτων σε μια ομαδική παρουσίαση που θα έχει τη μορφή ψηφιακού βιβλίου με θέμα "Ανακαλύπτω, φωτογραφίζω, δημιουργώ στον τόπο που ζω".H πρώτη μας επικοινωνία έγινε τα χριστούγεννα μέσω skype.Είπαμε τα κάλαντα και ανταλλάξαμε ευχές και κάρτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και στήσαμε τη γωνιά e-twinning στην τάξη μας. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και για εμάς.


Εντοπίσαμε στο χάρτη της Δράμας τις περιοχές όπου βρίσκονται τα νηπιαγωγεία μας και σχηματίσαμε το τρίγωνο της συνεργασίας.
Και το ταξίδι συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου