Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Εργασία και Χαρά

Ο σχολικός μας κήπος είναι το καμάρι και το στολίδι όχι μόνο της αυλής μας αλλά και της γειτονιάς! Όταν μπορέσαμε να αποκτήσουμε το δάπεδο το 2016 μετά από πολύ τρέξιμο και πίεση στο Δήμο μαζί με τον τότε άτυπο σύλλογο γονέων μας είχανε αφήσει ένα μεγάλο κομμάτι ακάλυπτο για αμμοδόχο .Τότε το θεωρήσαμε μειονέκτημα αλλά χάρη στην ενεργητικότητα του συλλόγου γρήγορα σκεφτήκαμε ότι λύση θα είναι ο διαχωρισμός και δημιουργία λαχανόκηπου. Γονείς και εκπαιδευτικοί σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε σκληρά για να γεμίσουμε τα παρτέρια με καλό χώμα .











Τα θετικά αποτελέσματα της ενασχόλησης των μαθητών με την καλλιέργεια φροντίδα και συγκομιδή μας έβγαλαν όλους ασπροπρόσωπους . Ο κήπος μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση . Είναι μια όαση ομορφιάς !Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς .. Συμμετείχαμε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Όμως το  καλύτερο είναι η επαφή των μικρών μαθητών με τη φύση , με το χώμα και η βιωματική προσέγγιση της καλλιέργειας και παραγωγής τροφής το καλύτερο μάθημα που πρέπει να γίνεται στα σχολεία!

Το σχέδιο έχει ως εξής: 
Να βγάλουμε το χώμα από τα παρτέρια
Να καθαρίσουμε τις ρίζες
Να αντικαταστήσουμε τα φθαρμένα ξύλα των παρτεριών
Να γεμίσουμε πάλι με καλό χώμα.
Τις προηγούμενες μέρες με βοηθούς τα παιδιά είπαμε να αδειάσουμε ένα καλό παρτέρι και να μεταφυτέψουμε εκεί τις φραουλιές μας γιατί πλησιάζει ο καιρός που θα γευτούμε τους καρπούς  .
 Όμως αυτή είναι μια δύσκολη εργασία , χρειάζεται ενήλικες με γερά μπράτσα!






     Ευχαριστούμε όσους κατάφεραν να βοηθήσουν! Η Εργασία αρκετά δύσκολη λόγω των ριζών που δημιούργησαν ολόκληρα πλέγματα μέσα στα παρτέρια. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι όλα τα ξύλα ήταν σάπια και φαγωμένα. Έτσι καταλήξαμε πως το πιο σωστό είναι να φύγουν όλα τα ξύλα . Να καθαριστεί το χώμα από τις ρίζες και να ξαναστηθεί   από την αρχή ο κήπος. 
    Με χαρά οι μαθητές μας φύτεψαν σε καλοδουλεμένο χώμα τα φυτά από τις φραουλιές μας !












Τώρα περιμένουμε την Άνοιξη να κάνει τη δουλειά της!Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν !Και το Δήμο Δράμας για την προσφορά της Ξυλείας . Όμως χρειαζόμαστε λίγα ακόμα για να γίνει ολοκληρωτική αντικατάσταση των παρτεριών!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου