Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

   Οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας έναν κόσμο όπου θα νιώθουν ασφαλείς και ότι αξίζουν το σεβασμό και την αγάπη.Για να το πετύχουμε ξεκινάμε από  τάξη μας με στόχο να ενισχύσουμε τη μάθηση μέσα σε ένα κλίμα όπου οι μαθητές θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις συνέπειες των πράξεών  τους για τους ίδιους αλλά και τους άλλους.

  Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το παραμύθι "Μια ανοιξιάτικη παρεξήγηση" της Εύας Κασσιάρου.Στο τέλος λύσαμε την παρεξήγηση και όλοι μικροί και μεγάλοι το ρίξαμε στο χορό!Γιάγκα!


  Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιλύσουμε συγκρούσεις.Με παιχνίδια ρόλων ακολουθήσαμε την τεχνική της ηρεμίας της χελώνας.Σταματώ, μετρώ ως το τρία, σκέφτομαι!

  Με αφορμή το βιβλίο "τα χέρια δεν είναι για να χτυπάνε" σκεφτήκαμε ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν τα χεράκια.

  Μέσα από ένα βαζάκι τα παιδιά διάλεξαν τη δική τους μαγική πετρούλα που τους  ψιθύριζε το δικό της μυστικό.Αυτό το μυστικό γράφτηκε πάνω τους και πραγματικά οι πετρούλες απόκτησαν την αξία ενός θησαυρού!

Όλοι σε αυτό το σχολείο συμφώνησαν πως περνάμε πιο ευχάριστα όταν είμαστε αγαπημένοι!Παρουσιάστηκαν  λοιπόν  οι αξίες που θα μελετήσουμε  ως τον κορμό ενός δέντρου. Ονομάστηκε το δέντρο της ζωής! Κάθε κλαδί του δέντρου έχει το όνομα μιας αξίας .

   Κάθε φορά που θα ολοκληρώνουμε μια αξία το κλαδάκι θα γεμίζει φύλλα και λουλούδια.Κάπως έτσι το πρόγραμμα "Αξίες ζωής στην εκπαίδευση ", ξεκίνησε...

2 σχόλια :