Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ

Στις 27 και 28 Νοεμβρίου μας επισκέφτηκε η θεατροπαιδαγωγός Ειρήνη Μαρνά. 
Στα πλαίσια του "κι αν ήσουν εσύ" , ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος πραγματοποίησε το εργαστήρι "Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα".
Με αφόρμηση το λαϊκό παραμύθι από το Σουδάν με τίτλο “Γιατί οι νυχτερίδες κρέμονται ανάποδα;” οι μαθητές  διερεύνησαν το θέμα της διαφορετικότητας. Στο προστατευτικό πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Δράματος αναγνώρισαν  πώς γίνεται αντιληπτός  ο ρόλος του αδύναμου και απομονωμένου εξαιτίας κάποιων εξωτερικών χαρακτηριστικών, πώς αυτός δομείται από το κοινωνικό πλαίσιο και πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί.Με τη βιωματική τους συμμετοχή προετοιμάστηκαν  παράλληλα να αλλάξουν αυτούς τους κανόνες και να ενδυναμώσουν
 τον ήρωα που βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή θέση.

     Παιχνίδι φρουτοσαλάτας για ζέσταμα.Τα παιδιά βαπτίζονται μήλα - αχλάδια -μπανάνες εναλλάξ. Κάθε φορά στο άκουσμα του ονόματός τους σηκώνονται και αλλάζουν θέσεις τα φρούτα της ίδιας κατηγορίας.Για ακόμα περισσότερη ένταση στο άκουσμα της φρουτοσαλάτας όλα τα φρούτα αλλάζουν θέσεις!
Τα παιδιά επιλέγουν τι θέλουν να είναι ζώα ή πουλιά, το ζωγραφίσουν στο καρτελάκι τους.
Κάθε ομάδα οργανώνει το δικό της πάρτι με τους δικούς της κανόνες. Τα ζώα αφήνουν να γλεντήσουν μαζί τους μόνο όσα έχουν  δόντια τρίχωμα όχι φτερά .
Τα πουλιά μόνο όσα έχουν φτερά , πούπουλα και ράμφος .


Υπάρχει και η νυχτερίδα που δεν την αφήνουν να πάει σε κανένα από τα δυο γιατί δεν έχει τρίχωμα , αλλά πούπουλα, έχει δόντια αλλά έχει και φτερά. Έκλαψε έκλαψε και πήγε και κρεμάστηκε ανάποδα...
Τότε και τα ζώα και τα πουλιά το ξανασκέφτηκαν , το συζήτησαν και αποφάσισαν να της ζητήσουν συγνώμη και να κάνουν ένα πάρτι που να είναι για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου