Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Εκδρομή στο Δάσος

 

Θυμόσαστε τα βελανίδια που δοκιμάσαμε να φυτέψουμε σε χάρτινα ποτηράκια;




Ε! Λοιπόν τα σποράκια βελανιδιάς βλάστησαν! Όχι μόνο  βλάστησαν , αλλά  έβγαλαν φυλλαράκια και έγιναν μικρά δεντρύλλια!!! Ανάμεσα σε αυτές τις δοκιμές είχαμε και 2 καστανιές!!!Συνολικά τα δικά μας δεντράκια έγιναν 38! 

Έτσι έφτασε η ώρα  η ΔΡΑση Με  Αγάπη να γίνει πραγματικότητα !!!




Μετά από την επικοινωνία μας με το δασαρχείο της Δράμας και τη βοήθεια μιας μανούλας μας που εργάζεται εκεί καταφέραμε να αποκτήσουμε από το φυτώριο του δασαρχείου Νευροκοπίου 32 πεύκα και έλατα! Το Δασαρχείο μας υπέδειξε το χώρο για το φύτεμα 70 συνολικά δεντρυλλίων. 


Λόγω της μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και του κρύου που επέμενε να κλέβει μέρες από την Άνοιξη , προγραμματίσαμε την εκδρομή την τελευταία βδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Έτσι είχαμε αρκετό χρόνο να καταστρώσουμε σχέδια και να προγραμματίσουμε κάθε βήμα της εκδρομής! Στόχος μας ήταν όχι μόνο να μεταφερθούμε και φυτέψουμε τα δέντρα , αλλά και να απολαύσουμε τις ομορφιές και τα δώρα του δάσους που ήδη υπάρχει στον ίδιο χώρο !
Πρώτα κάναμε κάλεσμα στους γονείς!


Μια μέρα πριν με τους γονείς ετοιμάσαμε τις τρύπες !Σε κάθε τρύπα στεραιώσαμε κλαδάκια με κορδέλες σε 5 διαφορετικά χρώματα!  


Την Τετάρτη 13 Απριλίου ανεβήκαμε στο αστικό και ξεκινήσαμε με χαρά και ενθουσιασμό!







Πριν κατεβούμε  από το αστικό κάθε παιδάκι τράβηξε από το καλάθι ένα χαρτάκι στη  τύχη! Μέσα είχε ένα χρώμα. Έξω στο πεζοδρόμιο περίμεναν γονείς κρατώντας 5 διαφορετικά χρώματα για σημαία. Κάθε παιδάκι πήγε στο χρώμα που έτυχε και έτσι δημιουργήθηκαν 5 ομάδες! Η Κόκκινη, η Πράσινη, η Κίτρινη , η Μπλε και η Καφέ!









Χωρισμένοι σε ομάδες πλέον ανεβήκαμε στις παρυφές του βουνού και όταν φτάσαμε στο σημείο κάθε ομάδα έτρεξε να αναζητήσει τις κορδέλες με το χρώμα της και να φυτέψει τα δέντρα της. Κάθε ομάδα κουβάλησε από 14 φυτά ,χώμα για να γεμίσει τις τρύπες μετά το φύτεμα , νερό για να τα ποτίσει και φτυαράκια! Όταν η  εργασία ολοκληρώθηκε αποχαιρετίσαμε τα φυτά μας με την υπόσχεση ότι θα πηγαίνουμε συχνά για να τα φροντίζουμε  και να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν! Ακριβώς όπως κάνουν οι γονείς με τα παιδάκια τους!








Αφού ανασυντάχτηκαν οι ομάδες ξεκίνησε η πεζοπορία σε μονοπάτι του δάσους όπου για κάθε ομάδα υπήρχε μία δοκιμασία!


 Τα παιδιά έπρεπε όχι μόνο να προσέχουν πού πατάνε αλλά να αναζητούν γύρω τους  το  σημάδι (μια κορδέλα σε κλαδί ,σε θάμνο , σε κορμό; ) που θα είχε το χρώμα της ομάδας τους. Αυτό θα σήμαινε ότι κάπου εκεί γύρω η επόμενη οδηγία τους  περίμενε για να το βρουν! Συνήθως ήταν μισοκρυμμένη κάτω από μια πέτρα , ανάμεσα σε χόρτα και αγριολούλουδα!



Και οι πέντε ομάδες βρήκαν το σημάδι και το γρίφο τους. Μόλις φτάσαμε στον προορισμό μας οι ομάδες συσκέφτηκαν σε διαφορετικό σημείο και προσπάθησαν να βρουν τη λύση του γρίφου τους.






  

Τα παιδιά ξεχύθηκαν να βρουν τα αντικείμενα που υποδείκνυαν οι γρίφοι! Έτσι είχανε στη διάθεσή τους λουλούδια, κουκουνάρες, φλοιούς, κλαδάκια και πευκοβελόνες!  Στη συνέχεια δημιούργησαν με τα υλικά αυτά ένα ομαδικό κολλάζ!





Μετά από τόση εργασία και περιπλάνηση είχε έρθει η ώρα του δεκατιανού μας . Αφού έπλυναν τα χεράκια στη βρύση, μοιράστηκε σε όλα από ένα χορταστικό σάντουιτς που μια μανούλα είχε φροντίσει ! Το κολατσιό περιείχε μαρουλάκι βιολογικό ,παραγωγής μας από το σχολικό μας κήπο!!! 





Ακολούθησε ελεύθερο παιχνίδι ! Κάτω από τη σκιά των  δέντρων , ακούσαμε ήχους από κελαηδίσματα! Αναζητήσαμε σημεία απ΄ όπου περνούσε ο ήλιος και τεντωθήκαμε! Τρέξαμε ανάμεσα σε χόρτα , θάμνους και αγριολούλουδα !  Βρήκαμε  μια χελώνα που δεν πρόλαβε να κρυφτεί  όπως έκαναν τα σκιουράκια όταν μας άκουσαν!



 Παίξαμε κρυφτό! Σκοντάψαμε  και ξανασηκωθήκαμε! Και όταν κουραστήκαμε μαζέψαμε τα πράγματά μας και συγκεντρωθήκαμε να αποχαιρετήσουμε το δάσος με το αγαπημένο τραγούδι!








Κάθε μαθητής παρασημοφορήθηκε ως υπερασπιστής του δάσους!!!



Με μια γλυκιά έκπληξη επισφραγίσαμε  την όμορφη περιπέτειά μας!


Κοιτάξαμε πίσω και σιγουρευτήκαμε ότι δεν αφήσαμε πίσω μας κανένα αποτύπωμα πέρα από αυτό του παπουτσιού μας!


Και όταν επιστρέψαμε αποτυπώσαμε αυτό που μας έκανε εντύπωση και θα θυμόμαστε για πάντα από αυτήν την περιπέτεια!








 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου