Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Γιορτή Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου , Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο εορτασμός συμπίπτει με την επέτειο γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.





Καθιερώθηκε από  τη Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


Οι ιστορίες είναι φτερά

που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

Richard Van Camp (Καναδάς)

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.

Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.

Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.

Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.

Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ!

(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Στο Νηπιαγωγείο βέβαια σχεδόν κάθε μέρα είναι γιορτή βιβλίου! Όμως για να δώσουμε πιο μια πιο γιορταστική πινελιά, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε τη δανειστική μας -που είχε διακόψει λόγω covid-19- .Οι μαθητές μας διάλεξαν από ένα βιβλίο και το πήραν στο σπίτι για μια βδομάδα, μαζί με την αναφορά του .

Επιπλέον είχαμε τη χαρά να συνδεθούμε εξ αποστάσεως με τη συγγραφέα του παραμυθιού "α ... όπως ..." Σεβαστή Χατζησαββίδου.

Κάθε τμήμα παρακολούθησε ζωντανά από την τάξη του την παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα που αφηγήθηκε το παραμύθι χρησιμοποιώντας τις κούκλες ήρωες της ιστορίας!



Με αφορμή το παραμύθι τα παιδιά σκέφτηκαν αν είχαν τα ίδια μια λέξη αγαπημένη ποια θα ήταν αυτή ;


Τα παιδιά παρουσιάζουν  με χαρά στη συγγραφέα τη δική τους λέξη!































Θέσανε και τις ερωτήσεις τους :
-Τι ζωάκι είναι αυτό που ξαπλώνει πάνω στο κλαδί που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου; Κοάλα ή αρκούδα;
- Αρκούδα 
- Το δέντρο στο εξώφυλλο γιατί έχει στα φύλλα γράμματα;
-Είναι κολλάζ κομμάτια από εφημερίδες.
-Ποια εποχή είναι ; Δεν είναι χειμώνας γιατί δεν έχει χιόνια, δεν είναι  άνοιξη γιατί δεν έχει λουλούδια , δεν είναι φθινόπωρο γιατί δεν εχει τα φθινοπωρινά φύλλα κόκκινα ,κίτρινα, καφέ...δεν είναι καλοκαίρι γιατί δεν έχει φρούτα.
-Αυτό μάλλον έτσι το φαντάστηκε η εικονογράφος που το έκανε και ζει στην μακρινή Αργεντινή! Πάντως μέσα στις σελίδες του βιβλίου έβαλε όλες τις εποχές !!!
-Πώς πονάει η Αγάπη;
-Μερικές φορές όταν αυτοί που αγαπάμε είναι μακριά και δεν μπορούμε να τους δούμε τότε πονάει η Αγάπη!
- Έχετε γράψει άλλο παραμύθι;
-Γράφω συνέχεια , αλλά περιμένω ένα να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία! 
Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα  Σεβαστή Χατζησαββίδου για την όμορφη συνάντηση!!! 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου